Žirovci imajo radi ribe

Ribiška družina Žiri je pred mesecem slovesno predstavila nove gojitvene bazene. Ribiška družina Žiri šteje 56 članov, vsako leto jih je več, predvsem mlajših, prihodnje leto bodo praznovali šestdeset let od ustanovitve. »Čez poletje smo pridno delali in obnovili gojitvene bazene, skupaj s piknikom in županom Janezom Žakljem pa smo jih tedaj tudi odprli« pove predsednik Vital Oblak. »Z obilo prostovoljnega dela in delno tudi pomočjo občine so ribiči obnovili bazene, kar pomeni, da bodo lahko oskrbovali  Žirovce z ribami tako naših rekah kot tudi na krožnikih.« pravi župan Janez Žakelj.

 

 

Upa, da bo zgornji del Poljanske Sore postal zaradi avtohtone potočne postrvi močna vaba za ribiče turiste. V Sori in pritokih (Žirovci skrbijo za 25 kilometrov voda) so sicer poleg potočne postrvi še lipan, sulec, in klen, tudi ribiči pa želijo izriniti šarenko. Še bolj občina, čeprav se tega župan morda niti ne zaveda, ribičem oziroma vodam in ribam pomaga z gradnjo nove čistilne naprave, ki bo izboljšala kvaliteto vode. Občina je za investicijo sicer prispevala material v približno tretjinski vrednosti, drugo so ribiči plačali in naredili sami. »Investicija je bila po štirih desetletjih nuja, saj so bazeni puščali.« pravi gospodar in ribiški čuvaj Vili Kosmač.
Skupaj s predsednikom sta zelo hvaležna tako članom za udarniške ure, izvajalcem ugodne cene njihovega dela, sponzorjem za material. Novi gojitveni bazeni so namreč nuja za vlaganje novih rodov potočne postrvi v vodotoke, za katere skrbijo žirovski ribiči. Nuja pa je bila investicija tudi zaradi poškodb po poplavah, ki so Žiri prizadele septembra 2010. Takrat se je število rib v vodotokih zmanjšalo tudi za tretjino (vsaj pri lipanu). Škodo sicer povzročajo tudi zaščitene sive čaplje, vsaka ptica na dan za prehranjevanje potrebuje več kilogramov rib.
»Odslej bomo lažje opravljali svoje delo, manj bo izgub vode, pridobili smo tudi pretočne kanale. To je pomembno zaradi čiščenja bazenov in zdravljenja rib, morebitnega razkuževanja.« še pove gospodar Kosmač. Lažje bo tudi za ribe in, kot je povedal že župan, za turiste. Turistične karte gredo dobro v promet, v Žiri radi prihajajo tako domači kot tuji ribiči. Tudi krivolov je v zgornjem toku Poljanske Sore še doma, vendar manj kot v preteklosti.

Obnovljeni bazeni

Častni član gospod Tomaž Kržišnik v družbi žirovskega župana mag. Janeza Žaklja.

Razrez častnega traku in s tem odprtje prenovljenih bazenov.

Razkazovanje in razlaganje samega delovanja je prevzel predsednik RD Žiri gospod Vital Oblak.

Razlaga in pogovor pri notranjih bazenih, namenjenih mladicam.

Ribiški dom Žiri s prednje strani.

Priprava in mokanje rib na pikniku po slovesnem odprtju prenovljenih bazenov.

Za peko sta skrbela stara mačka!

Dekleta pa so skrbele za »fine« zadeve.

Žirovski ribiči so letos organizirali kar dva piknika, skupaj se je zbralo okoli petsto Žirovk in Žirovcev. Med njimi tudi častna člana Tomaž Kržišnik in Stanislav Vehar.

Foto: Aljaž Rampre
Vir: Boštjan Bogataj, LOSKI UTRIP

 

2012. Ribiška družina Žiri
Download Joomla Templates