Reka Sora

V eni od neštetih rovtarskih grap se kot majhen potoček rodi Sora. V kratkem vijugastem toku do Žirov svojo strugo s pritoki  številnih grap že tako napolni, da je prav lep in dober muharski revir. Na svoji 43 km dolgi poti njen tok umirja kar nekaj jezov. Med njimi, zlasti v gornjem toku, je kot v starih dobrih časih, kakšen med njimi  še ostal lesen. Tok Sore ima številne okljuke z globokimi tolmuni, ki se iztegnejo v ozek, dolg curek ob enem in  s pasom  prodca  na nasprotnem bregu.

Sora je lepa, dobra in razmeroma lahko dostopna v celem toku. Je klasična lipanska voda. Lipan se pojavlja že nad Žirmi.  Potočnica pa seveda domuje v njej že v prvih tolmunih od izvira. Sulec sicer ne dosega rekordnih velikosti, a je njegova populacija razmeroma stabilna. Ob njih je za muharje pomembna še šarenka. Glavna muharska riba je še ne dolgo tega bil lipan. Zaradi različnih vzrokov, med katerimi plenjenje kormoranov zaseda eno prvih mest, je lipanska populacija v srednjem in spodnjem delu Sore podvržena velikemu nihanju.
Dovolilnica

Ribolovno Sora ni prav zahtevna voda. Skozi vso sezono je klasična lipanska voda za lov s suho muho. Postrvi so bolj muhaste, kar velja zlasti za potočnico. Zato pa šarenka rešuje ribolovni dan. Zanimivo je, da se je v zadnjem času lipanska populacija v gornjem toku krepko povečala, čeprav je bil lipan pred dvajsetimi leti v tem delu Sore razmeroma redek. Danes je najbolj stabilen lipanski revir prav v gornjem toku Sore. Ta del Sore pa je znan tudi po kapitalnih potočnih postrveh. Vsakih par let ujamejo kakšen primerek med petimi in desetimi kilogrami.

Revir 16/A

Revir se začne v Sopovtu pri mlinu in se konča pri glavnem mostu v Starih Žireh ob cerkvi Sv. Martina. (poleg  bencinskega servisa). V Sopuvtu se začne s slapom, kjer se združujeta dva potok. Popitov potok in pa glavni del vodotoka Sore, ki prihaja iz Rovt oz izvira. Najprej se preko slapov preliva v večje in manjše »tumfe« preko brzic v ožji globlji kanjon. Naprej se nadaljuje po brzicah in dokaj ozki strugi. Tukaj voda še nima svoje veličine in velike kapacitete vode, a vendar ima zelo veliko količino m3 pretoka na površino vode. Ta del je izrazit postrvji del saj je voda polna kisika in hitre vode. V vodi dobi čudovito čistokrvno črnomorsko potočno postrv in pa kaplja, kar je glavna prehrana večjih postrv.

Preberite več: Revir 16/A

Revir 16/A1

Revir je precej daljši od revirja 16/A in poteka od mostu v Starih Žireh pri cerkvi, pa do konca revirja RD Žiri, ki je na Hotaveljskem jezu blizu gostilne Lipan. Tudi v tem revirju je voda spremenljiva. Začne se v lipanskem pasu, kjer prevladujejo lipani in pa potočne postrvi, nižje po vodi tudi klen. V predelu Ledinice se voda malo razživi in obogati z kisikom. Po nekaj kilometrih bolj mirne vode obraščene z gostim grmovjem, pridemo do naslednja prepreka za prehod rib po toku navzgor je pa pri teniškem igrišču na Selu pri piknik prostoru Pristan. Voda pod jezom se po nekaj času zopet umiri in postane idealna voda za lipan kateri tudi prevladuje v tem delu.

Preberite več: Revir 16/A1

2012. Ribiška družina Žiri
Download Joomla Templates